Agricultură sustenabilăȘtiri

AgroFossilFree – proiect lansat pentru limitarea utilizării combustibililor fosili în agricultură

Sursa: EU Commission

Instituții de cercetare, confederații și organizații din domeniul agricol au lansat proiectul AgroFossilFree, care își propune să creeze un cadru ce va permite participanților să coopereze pentru a limita utilizarea combustibililor fosili în agricultură, pentru a ajuta acest sector să îndeplinească obiectivele în plan climatic ale Pactului Verde European.

Cei care stau la baza inițiativei afirmă că există un decalaj semnificativ în sectorul agricol între ambițiile UE privind protecția mediului și adoptarea și utilizarea eficientă a instrumentelor și practicilor ecologice de către fermierii din UE, în special în cazul producătorilor mici și medii cu acces limitat la informație.

Scopul proiectului AgroFossilFree este acela de a oferi părților interesate un cadru în care să coopereze pentru a evalua și promova tehnologiile și strategiile energetice fără combustibili fosili disponibile.

De asemenea, își propune să contribuie la reducerea decalajului dintre tehnologiile și strategiile energetice fără combustibili fosili disponibile și practicile agricole cotidiene ale UE, promovând schimbul de idei și informații între cercetare, industrie și comunitatea agricolă, relatează portalul de știri de profil Agriland.

„Trebuie să ne îmbunătățim securitatea energetică prin reducerea dependenței noastre de combustibilii fosili importați. La nivel de fermă individuală, investiția în energie regenerabilă va reduce costul ridicat energiei, și poate oferi, de asemenea, o sursă suplimentară de venit pentru afacere”, a declarat Barry Caslin, specialist în energie regenerabilă la Teagasc, autoritatea pentru agricultură din Irlanda, una dintre partenerele proiectului.

La proiect, care este coordonat de Centrul de Cercetare și Tehnologie Hellas (CERTH), mai participă organizații din Grecia, Polonia, Italia, Germania, Danemarca, Olanda, Belgia și Spania.