BiodiversitateEconomieLanț alimentarȘtiri

Acțiunile UE nu au reușit să protejeze în mod adecvat polenizatorii, afirmă Curtea Europeană de Conturi

Sursa: EU Agriculture, Twitter

Măsurile UE nu au asigurat protecția polenizatorilor sălbatici, care au un rol cheie în conservarea ecosistemelor, cât și în agricultură, se arată într-un raport publicat recent de Curtea Europeană de Conturi.

Strategia europeană privind biodiversitatea până în 2020 a fost în mare măsură ineficientă în ceea ce privește prevenirea declinului acestor insecte. În plus, politicile cheie ale UE, în mod particular Politica Agricolă Comună, nu includ cerințe specifice pentru protecția polenizatorilor sălbatici. De asemenea, legislația UE privind pesticidele este o cauză principală a declinului polenizatorilor sălbatici, afirmă oficialii de la Curtea Europeană de Conturi.

Polenizatorii, cum ar fi albinele, viespile, sirfidele, fluturii sau gândacii, contribuie foarte mult la creșterea cantității și calității alimentelor noastre. Cu toate acestea, în ultimele decenii, polenizatorii sălbatici au scăzut în abundență și în diversitate, în mare parte din cauza agriculturii intensive și a utilizării pesticidelor.

Comisia Europeană a instituit un cadru de măsuri ca răspuns la aceasta, bazat în mare parte pe Inițiativa europeană privind polenizatorii din 2018 și pe strategia europeană privind biodiversitatea până în 2020. De asemenea, a luat măsuri cu potențial de a afecta polenizatorii sălbatici în conformitate cu politicile și legislațiile UE existente. Însă, Curtea Europeană de Conturi a catalogat aceste măsuri ca insuficiente pentru a asigura protecția polenizatorilor.

“Polenizatorii joacă un rol esențial în reproducerea plantelor și funcțiile ecosistemului, iar declinul acestora ar trebui privit ca o amenințare majoră pentru mediul nostru, agricultura și aprovizionarea cu alimente de calitate”, a declarat Samo Jereb, membru al Curții de Conturi Europene, responsabil pentru realizarea raportului, publicat pe 9 iulie. “Inițiativele UE luate până acum pentru a proteja polenizatorii sălbatici au fost, din păcate, prea slabe pentru a da roade”.

Autorii au descoperit că cadrul dedicat al UE nu ajută cu adevărat la protejarea polenizatorilor sălbatici. Raportul a identificat, de asemenea, în mod specific, polenizarea drept unul dintre cele mai degradate elemente din ecosistemele de pe teritoriul UE. Curtea remarcă, de asemenea, că Inițiativa privind polenizatorii sălbatici nu a dus la schimbări majore în politicile cheie.

Întrucât Pactul Ecologic European va domina agenda UE în următoarele decenii, Curtea Europeană de Conturi recomandă Comisiei Europene:

  •  să evalueze nevoia de măsuri specifice pentru polenizatorii sălbatici în strategia UE privind biodiversitate până în 2030;
  • · să integreze mai bine acțiunile de protejare a polenizatorilor sălbatici în politicile UE privind conservarea biodiversității și agricultură și;
  • să îmbunătățească protecției polenizatorilor sălbatici în cadrul procesului de evaluare a riscurilor prezentate de pesticide.