S-a votat planul de investiții din Green Deal. Mureșan: Cerem sprijin pentru țările care au mare nevoie de finațare
Raportul privind Planul de investiții de 1.000 de miliarde de euro al Pactului Ecologic European (Pactul Verde) pe care l-am coordonat din funcția de coraportor, tocmai a fost adoptat de plenul Parlamentului European. Este anunțul făcut vineri, pe 13 noiembrie, de către europarlamentarul român Siegfried Mureșan (PPE).
Parlamentul European a votat vineri, pe 13 noiembrie, o rezoluție, fără caracter obligatoriu, ce cuprinde un plan de investiții și o serie de modalități de finanțare a Pactului verde, cu scopul asigurării tranziției spre activități economice sustenabile și cu emisii neutre de dioxid de carbon, se arată într-un comunicat al Legislativului UE. În cazul acestei rezoluții, raportor din partea Comisiei europarlamentare pentru bugete a fost eurodeputatul român Siegfried Mureșan (PPE).
”Prin adoptarea acestui raport, cerem o finanțare adecvată a Pactului Verde prin care să sprijinim țările și regiunile europene care au cea mai mare nevoie de finanțare, cum este și cazul României, să treacă la o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon. În România, regiunile care vor avea nevoie cel mai mult de finanțare pentru trecerea la o economie verde sunt cele care cuprind județele Hunedoara, Gorj, Dolj, Galați, Prahova și Mureș. Prin acest raport, transmitem locuitorilor acestor regiuni că vor avea sprijinul total al Parlamentului European în tranziția spre o economie verde. Vom aloca suficiente fonduri europene pentru ca Pactul Ecologic European să contribuie atât la tranziția spre o economie verde, cât și la creșterea nivelului de trai al oamenilor din aceste regiuni. Toate statele membre trebuie să devină mai competitive din punct de vedere ecologic și economic, se mai afirmă în rezoluție”, a arătat europarlamentar român imediat după vot.
Rezoluția referitoare la Planul de investiţii pentru o Europă durabilă (SEIP) şi la finanţarea Pactului verde a fost votată cu 471 de voturi pentru, 134 împotrivă şi 83 de abţineri.
Eurodeputații au subliniat că planul de investiții ar trebui să asigure trecerea de la activități economice nesustenabile la activități economice sustenabile. Ei insistă că tranziția verde ar trebui să se concentreze pe reducerea disparităților existente dintre statele membre, care uneori pot fi exacerbate. Ea trebuie să impulsioneze competitivitatea și să genereze locuri de muncă sustenabile și de înaltă calitate.
Eurodeputații doresc ca investițiile publice să respecte principiul „nu aduce prejudicii semnificative”. Acesta se aplică atât obiectivelor sociale, precum reducerea diferenței de remunerare între femei și bărbați, cât și celor de mediu. Numai programele naționale și regionale cu cel mai mare potențial de realizare a acestor obiective ar trebui să beneficieze de investiții publice.
Prin urmare, în proiectul de rezoluție, membri Parlamentului European insistă asupra unor indicatori de durabilitate armonizați și a unei metodologii de măsurare a impactului. Pentru ca o investiție să respecte criteriile pentru o tranziție verde, ar trebui să se țină seama și de criteriile stabilite de Regulamentul privind taxonomia. În plus, planurile naționale de redresare trebuie aliniate planurilor naționale integrate privind energia și clima.
Eurodeputaţii solicită să se elimine treptat investiţiile publice şi private în activităţi economice poluante şi nocive pentru mediu pentru care există alternative fezabile din punct de vedere economic. În acelaşi timp, eurodeputaţii respectă dreptul statelor membre de a-şi alege propriul mix energetic. Ei subliniază că tranziţia către neutralitatea climatică ar trebui să păstreze condiţii de concurenţă echitabile pentru companiile din UE şi să le asigure competitivitatea, în special în cazul concurenţei neloiale din partea ţărilor care nu sunt membre ale Uniunii.
Eurodeputaţii subliniază că investiţiile publice şi cele private trebuie să se completeze reciproc şi că investiţiile din sectorul privat nu ar trebui să fie excluse. În acelaşi timp, ei salută decizia Băncii Europene de Investiţii de a dedica 50% dintre operaţiunile sale acţiunilor de combatere a schimbărilor climatice şi sustenabilităţii mediului începând cu 2025.
În urma votului din plenul Parlamentului European, raportul privind Planul de investiții al Pactului Verde devine poziție oficială a Parlamentului în negocierile cu Consiliul și Comisia privind finanțarea obiectivelor din Pactul Ecologic European.