Comisia Europeană propune noi inițiative cu rolul de a stimula sectorul agriculturii ecologice
Comisia Europeană a inițiat pe data de 4 septembrie o campanie de consultare publică pe tema viitorului plan de acțiune privind agricultura ecologică în UE, în condițiile în care acest sector va avea o contribuție majoră la realizarea ambițiilor Pactului Ecologic European și la atingerea obiectivelor stabilite în cadrul strategiei „Farm to Fork” și al strategiei în domeniul biodiversității.
Potrivit Comisiei Europene, prioritatea sa este asigurarea faptului că sectorul agriculturii ecologice dispune de instrumentele adecvate, precum și de un cadru juridic funcțional și consensual, esențial pentru atingerea obiectivului de a aloca agriculturii ecologice 25 % din suprafața terenurilor agricole.
Noul regulament privind produsele ecologice oferă o bază solidă, însă legislația secundară care urmează să fie adoptată trebuie să fie la fel de rezilientă. La cererea statelor membre, a Parlamentului European, a țărilor terțe și a altor părți interesate, Comisia a propus astăzi, printre altele, amânarea cu un an a intrării în vigoare a noii legi privind agricultura ecologică, de la 1 ianuarie 2021 la 1 ianuarie 2022.
„Strategiile care vizează agricultura și biodiversitatea stabilesc obiective ambițioase pentru sectorul agricol, având rolul de a-l pregăti pentru aplicarea Pactului Ecologic”, a afirmat comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski,
„Agricultura ecologică va fi un aliat esențial în tranziția către un sistem alimentar mai sustenabil și o mai bună protecție a biodiversității. Comisia va sprijini sectorul agriculturii ecologice în vederea atingerii obiectivului de a avea 25 % din suprafața terenurilor agricole în regim ecologic până în 2030, furnizând cadrul politic și juridic adecvat”, a precizat oficialul.
Viitorul plan de acțiune privind agricultura ecologică, care urmează să fie adoptat la începutul anului 2021, va fi un important instrument însoțitor al viitoarei creșteri a sectorului. Strategiile Comisiei pentru agricultură și biodiversitate includ obiectivul ca, până în 2030, 25 % din suprafața terenurilor agricole să fie exploatate în regim ecologic.
Pentru a contribui la realizarea acestui obiectiv, Comisia Europeană instituie și utilizează o serie de instrumente esențiale:
- Un plan de acțiune pentru agricultura ecologică, care va contribui la stimularea sectorului, atât la nivelul cererii, cât și la nivelul ofertei. Acesta va fi organizat în jurul a trei puncte principale: stimularea cererii de produse ecologice, menținându-se totodată încrederea consumatorilor; încurajarea creșterii sectorului agriculturii ecologice în UE; și consolidarea rolului producției ecologice în lupta împotriva schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității, inclusiv în gestionarea durabilă a resurselor. Consultarea publică lansată astăzi are scopul de a colecta feedback pe tema proiectului de plan de la cetățeni, autoritățile naționale și părțile interesate relevante. Chestionarul va fi disponibil online timp de 12 săptămâni, până la 27 noiembrie.
- Noua legislație privind agricultura ecologică, care va reflecta natura schimbătoare a acestui sector aflat în creștere rapidă. Noile norme sunt menite să garanteze o concurență loială pentru agricultori, permițând evitarea fraudelor și menținând încrederea consumatorilor. Pentru a asigura o tranziție lină între legislația actuală și cea viitoare și pentru a permite industriei de profil și statelor membre să fie pe deplin pregătite să pună în aplicare noile norme, Comisia a propus amânarea cu un an a intrării sale în vigoare. Amânarea a fost solicitată inițial de statele membre, de Parlamentul European, de țările terțe și de alte părți interesate din cauza complexității și a importanței legislației secundare în curs de elaborare. Ca urmare a crizei cauzate de coronavirus, activitatea de elaborare a legislației secundare a încetinit. Amânarea are rolul de a acorda timp suficient pentru derularea consultărilor și pentru efectuarea controlului legislativ necesar.
- Politica UE de promovare a produselor agroalimentare, care sprijină sectorul agricol european prin promovarea caracteristicilor sale calitative pe piața internă și în țările terțe. În cadrul politicii de promovare, Comisia intenționează să aloce agriculturii ecologice un buget specific de 40 milioane EUR pentru anul 2021. Acest buget va cofinanța acțiunile de promovare și campaniile de informare privind sectorul ecologic al UE, sensibilizând publicul cu privire la calitățile acestuia și urmărind stimularea cererii.
Pe lângă aceste instrumente esențiale, actuala și viitoarea politică agricolă comună (PAC) vor continua să sprijine dezvoltarea agriculturii ecologice în UE. De exemplu, măsurile din cadrul programelor de dezvoltare rurală oferă sprijin fermierilor care doresc să se convertească la agricultura ecologică și să mențină acest tip de agricultură.
Alimentele din agricultura ecologică se produc cu ajutorul unor substanțe și procese naturale, rezultând o metodă agricolă cu impact limitat asupra mediului. Astfel se încurajează utilizarea resurselor regenerabile de la fermă, îmbunătățirea ciclurilor biologice din cadrul sistemului agricol, menținerea biodiversității, menținerea echilibrelor ecologice regionale, menținerea și creșterea fertilității solului, precum și utilizarea responsabilă și gestionarea corespunzătoare a apei. În plus, normele privind agricultura ecologică încurajează un standard ridicat al bunăstării animalelor și impun fermierilor să răspundă nevoilor comportamentale specifice ale animalelor.
La 20 mai 2020, Comisia a adoptat strategia „de la fermă la consumator” și strategia pentru biodiversitate. În conformitate cu Pactul verde european, acestea propun acțiuni și angajamente ambițioase ale UE pentru a combate declinul biodiversității în Europa și în întreaga lume și pentru a transforma sistemele noastre alimentare în standarde mondiale pentru durabilitatea competitivă, protecția sănătății umane și planetare, precum și pentru mijloacele de subzistență ale tuturor actorilor din lanțul valoric alimentar.