Pactul Ecologic European este și o strategie de relansare economică, susține Timmermans
Pactul Ecologic European avea sens din punct de vedere economic și înainte de criza COVID-19, dar „are și mai mult sens acum”, deoarece va contribui la relansarea economiei UE, a declarat Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene.
Timmermans a confirmat marți că Executivul UE de la Bruxelles va prezenta luna aceasta noi propuneri privind obiective mai ambițioase în plan climatic, afirmând că scopul este de a armoniza obiectivele UE pentru 2030 cu obiectivul pe termen lung al Blocului comunitar de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050.
“Foarte curând vom propune noi obiective privind emisiile pentru 2030”, a afirmat Timmermans, anunțând o serie de noi proiecte, care vor fi prezentate în toamnă, inclusiv un program de reabilitare și renovare a clădirilor și o strategie pentru energia offshore pentru a impulsiona adoptarea surselor regenerabile de energie, cum ar fi energia eoliană offshore.
Propunerea, care urmează să fie prezentată în septembrie, va fi însoțită de o analiză economică detaliată pentru a evalua costurile și beneficiile reducerii, până în 2030, a emisiilor de gaze cu efect de seră ale UE cu 50-55% față de nivelurile din 1990, vs. un obiectiv actual de 40%.
Această analiză cost-beneficiu, sau „evaluarea impactului” în jargonul UE, este așteptată cu nerăbdare de țările UE, mai ales că unele au devenit prudente cu privire la costul acțiunii climatice într-un moment în care economia mondială intră într-o recesiune cauzată de COVID-19.
În luna iulie, un grup de șase țări din estul UE a trimis Comisiei Europene o scrisoare prin care avertizau asupra costurilor suplimentare pe care le vor avea de suportat regiunile care depind în mare măsură de industriile poluante, cum ar fi cărbunele.
Însă, potrivit lui Timmermans, amânarea luptei împotriva schimbărilor climatice are putea genera costuri cu mult mai mari pe termen lung.
“Costul acțiunii climatice poate că este ridicat, dar este eclipsat de costul inacțiunii”, a afirmat vicepreședintele Comisiei, referindu-se la furtunile, inundațiile și valurile de caniculă din ce în ce mai frecvente care afectează puternic economia.
„Pactul Ecologic este noua strategie de creștere a Europei”, a subliniat vicepreședintele Comisiei, adăugând că politicile de stimulare economică și de mediu „merg mână în mână”.
În total, având în vedere bugetul multianual al UE și planul de redresare economică convenit de liderii UE în iulie, Europa va avea la dispoziție 1,8 trilioane de euro pentru repornirea economiei în următorii șapte ani, a reamintit Timmermans, spunând că 30% din această sumă va fi dedicată acțiunilor climatice.
Acei bani trebuie cheltuiți „responsabil”, a insistat oficialul UE.
Desigur, banii vor fi cheltuiți și pentru prioritățile imediate ale crizei, a continuat olandezul. „Dar trebuie să evităm capcana în care am căzut după criza financiară”, unde banii au fost irosiți protejând statu quo-ul, mai degrabă decât investițiile în industriile viitoare.