Reprezentanții industriei de mase plastice din Europa critică taxa pe plastic aprobată de Consiliul European
Consiliul European a aprobat o taxă pe plastic pentru deșeurile nereciclabile, care va fi pusă în aplicare de la 1 ianuarie 2021. Planul include o taxă de 0,8 euro pe kilogram de deșeuri nereciclabile din plastic, prezentată de Executivul UE drept o contribuție la bugetul UE menită să încurajeze statele membre să intensifice eforturile de reciclare.
În timp ce taxa Europeană a fost prezentată de Comisia Europeană drept “o contribuție la bugetul UE menită să încurajeze statele membre să intensifice reciclarea din deșeurile de plastic”, industria plastică europeană avertizează că ar putea avea efectul opus.
Măsurile fiscale suplimentare nu sunt cel mai eficient instrument pentru stimularea inovației și a investițiilor care sunt necesare pentru îndeplinirea obiectivelor politice prevăzute de Pactul Ecologic European, se arată într-un comunicat de presă al European Plastic Convertors (EuPC), o asociație paneuropeană ce reprezintă numeroase companii din industria maselor plastice.
“Deoarece veniturile din impozitul pe plasticul UE nu sunt alocate pentru a fi investite în infrastructura de reciclare deșeuri, nu va spori reciclarea deșeurilor din plastic în Europa”, a declarat Alexandre Dangis, directorul general al EuPC. “În schimb, va crește și mai mult costul reciclării plasticului și va încuraja trecerea la alte materiale de ambalare cu un impact mai mare asupra mediului. Pentru a crește cu adevărat rata de reciclare în toată Europa și pentru a proteja mediul, impozitarea depozitării deșeurilor din ambalaje de plastic ar fi mai eficientă”.
Îmbunătățirea reciclării ambalajelor din materiale plastice necesită investiții considerabile în inovație, utilaje noi și design ecologic al ambalajelor din plastic. Cu venituri preconizate de aproximativ 6-8 miliarde de euro pe an, realizate ca urmare a acestei taxe, care se vor duce la bugetul general al UE, acești bani nu vor mai fi disponibili pentru investiții în tranziția către o economie circulară.
Deși în perioada următoare urmează să fie elaborate mai clar prevederile planului de taxare, este deja clar că statele membre vor avea o mare libertate în implementarea măsurilor de colectare a fondurilor care vor fi transferate către UE. Implementarea și complexitatea schemelor, diferite de la o țară la alta, vor conduce la o serie de măsuri eterogene ce vor distruge piața unică, se mai afirmă în comunicatul emis de EuPC pe 27 iulie.