Undă verde pentru gazoductul Nord Stream 2. Polonia a anunțat că ”Rusia a câștigat lupta”
Nimeni nu se mai opune încheierii lucrărilor şi nici pentru darea în folosinţă a gazoductului Nord Stream 2 – gazoductul ce va permite Rusiei să îşi vândă gazul său Europei şi în particular Germaniei. Statele Unite – care s-au opus până acum proiectului, şi-au dat acordul prin intermediul unui compromis anunţat cu Germania, un compromis ce ridică totuşi unele întrebări.
Polonia care s-a opus şi ea proiectului a menţionat imediat că ”Rusia a câştigat lupta”.
Ïntr-un comunicat emis împreună cu Ucraina, cei doi miniştrii de Externe au criticat înţelegerea dintre Berlin & Washington şi vorbesc despre ”capacitatea crescută a Rusiei de a destabiliza securitatea în Europa”. Garanţiile anunţate de Washington şi Berlin, în cazul unui derapaj din partea Moscovei, nu sunt suficiente pentru Varşovia.
”Germania este un partener sigur pentru Statele Unite. În primul rând există un interes economic puternic între cele două ţări. Statele Unite ţin cont de faptul că Germania este cea mai puternică economie a Europei – ceea ce nu este neapărat pe placul Franţei, spre exemplu. Motiv pentru care preşedintele Emmanuel Macron încearcă să îşi joace propria carte economică în cadrul Uniunii Europene şi o va face şi mai asiduu de la 1 ianuarie 2022”, a declarat pentru RFI Jean-Eric Branaa – politolog francez, specialist în Statele Unite.
În negocierile asupra Green Deal / Pactul verde, mai multe grupuri politice au pledat pentru oprirea investițiilor în gazoducte. Doar stânga radicală și extrema dreaptă rusofilă susțin în mod deschis Nord Stream 2.
”Angela Merkel asigură că este în continuare independentă politic dar reuşeşte cu greu să transmită acest mesaj, chiar acasă, în special în rândul ecologiştilor. Aceştia se opun gazoductului într-un moment în care toată lumea vrea să se îndrepte spre alte surse de energie. Este adevărat că pare anacronică revenirea la lumea în care va trebui să ne descurcăm cu o supraproducţie de gaz rusesc”, a mai precizat Jean-Eric Branaa.
De ce acceptă până la urmă preşedintele Joe Biden acest proiect? Există alte lupte, mai importante, de câştigat cu Rusia?
”Joe Biden este extrem de pragmatic iar el nu se bate dacă nu merită lupta. Există într-adevăr alte capitole care îl interesează – drepturile omului, securitatea cibernetică – care pune, de altfel, probleme foarte puternice în Statele Unite iar la acest capitol îşi doreşte un angajament pe măsură din partea ruşilor. I-a spus-o deja omologului Vladimir Putin, i-a repetat deja chiar. Iar această miză este foarte puternică, mai presus decât cele câteva sute de km de Nord Stream 2 cat ar mai fi de construit pentru a putea fi dat în folosinţă gazoductul”, a mai declarat Jean-Eric Branaa.
Guvernul polonez a fost de la început unul dintre opozanţii gazoductului. Polonia importă în prezent gaz rusesc dar, a anunţat că după 2022 nu va înnoi contractul cu Gazprom şi că se va aproviziona cu gaz norvegian.
Polonia doreşte şi dezvoltarea iniţiativei ”celor trei mări”, ce regrupează state din Europa Centrală şi Orientală cu scopul de a asigura propria securitate energetică. O idee pe care Germania ar putea să o susţină, după cum a anunţat Berlinul, pentru a calma Polonia.