Agricultură sustenabilă

Ministru portughez: Reforma PAC, alături de Green Deal, consolidează obiectivele ecologice ale agriculturii UE

Sursa: EU Commission

Ministrul portughez al Agriculturii, Maria do Ceu Antunes, a declarat într-un interviu recent că Politica Agricolă Comună (PAC) va avea un rol fundamental în cadrul tranziției către un sistem alimentar durabil în Europa, iar reformarea acestui instrument, alături de Pactul Ecologic European, va consolida obiectivele ecologice ale sectorului agricol.

Maria do Ceu Antunes, a cărei țară deține Președinția prin rotație a Consiliului UE în perioada 1 ianuarie-30 iunie 2021, a mai afirmat că “de-a lungul anilor, PAC a consolidat integrarea obiectivelor de mediu și a celor legate de aprovizionarea cu alimente și veniturile fermierilor”.

Ministrul a explicat că în acest moment se desfășoară un dialog între factorii implicați în procesul de reformare a PAC, “în care Comisia Europeană trimite recomandări statelor membre, în ceea ce privește planurile strategice ale PAC, și anume evaluarea contribuției fiecărui stat la obiectivele Pactului Ecologic European”.

“Vom face totul pentru a încheia aceste negocieri. Cu toții ne dorim o agricultură mai ecologică, mai incluzivă, mai eficientă și mai durabilă”, a subliniat Maria do Ceu Antunes, care a precizat că în cadrul tranziției către o Europă durabilă, “fermierii europeni vor avea un rol foarte important, la fel ca și Politica Agricolă Comună (PAC), care va fi un instrument fundamental pentru a ajuta fermierii să realizeze sisteme de producție mai durabile”.

Oficialul portughez a subliniat și faptul că strategia Farm to Fork, un element esențial al Pactului Ecologic European, implică “schimbarea modului în care europenii produc alimente și consumă alimente, respectând resursele naturale și conservând biodiversitatea, iar importanța acestora a fost consolidată de contextul creat de pandemia COVID-19”.