Agricultură sustenabilăAnalize și opinii

Dan Motreanu: Fermierii, parteneri în menținerea biodiversității la nivel european

Sursa: Dan Motreanu/Facebook

Biodiversitatea este astăzi în pericol la nivel european, a afirmat eurodeputatul Dan Motreanu. Fermierii sunt principalii parteneri în refacerea ecosistemelor naturale, astfel că este foarte important ca aceștia să fie sprijiniți, a subliniat europarlamentarul, după o audiere publică privind conservarea biodiversității agricole în contextul Pactului Ecologic European.

”Esențială pentru menținerea viabilității pe termen lung a agriculturii și a pescuitului și la baza multor procese industrial, inclusive a producţiei de medicamente noi, biodiversitatea este astăzi în pericol la nivel european”, a afirmat eurodeputatul, care a menționat că acțiuni antropice, precum agricultura intensivă și poluarea, sunt principalii factori care afectează sănătatea ecosistemelor naturale.

Pentru a proteja ecosistemele naturale, Comisia Europeană a lansat noua strategia europeană pentru biodiversitate, parte a Pactului Ecologic European, care are drept scop să stimuleze agricultura ecologică, să protejeze biodiversitatea pe terenurile agricole și să reducă utilizarea pesticidelor și îngrășămintelor.

Totodată, eurodeputatul a subliniat și rolul major pe care fermierii îl au în ceea ce privește protejarea biodiversității și combaterea schimbărilor climatice, dar aceștia trebui și să fie sprijiniți, în special prin viitoarea Politică Agricolă Comună, care trebuie să fie un instrument ce va permite păstrarea unui “echilibru just între productivitate, competitivitate și protejarea mediului înconjurător”.