Comitetul European al Regiunilor: Reforma PAC are o importanță crucială pentru succesul Green Deal
Pandemia de coronavirus a făcut Europa mai vulnerabilă la amenințările la adresa securității alimentare, astfel că reformarea Politicii Agricole Comune are o importanță crucială, subliniază Comitetul European al Regiunilor (CoR), un organism consultativ reprezentând autoritățile locale și regionale din Europa, relatează publicația Budapest Business Journal, citând agenția de știri PAP.
Reprezentanții acestui organism consultativ au propus un set de măsuri care sprijină agroecologia în UE. indicând că astfel de practici reduc amprenta de carbon a agriculturii și ajută la refacerea biodiversității. De asemenea, agroecologia restabilește fertilitatea solului, previne poluarea aerului și a apei, crește rezistența economică și socială a fermelor și asigură alimente sănătoase și disponibile.
Reprezentanții Comitetul European al Regiunilor subliniază că agricultura acoperă jumătate din teritoriul terestru al Europei, iar acest sector este responsabil de o zecime din emisiile anuale de dioxid de carbon ale Uniunii Europene. În aceste condiții, reforma Politicii Agricole Comune (PAC), proces în curs de desfășurare, are o importanță crucială pentru punerea în aplicare a Pactului Ecologic European, care are drept obiectiv atingerea neutralității climatice până în 2050.
Comitetul European al Regiunilor susține că reforma PAC este o oportunitate unică de „ecologizare” a sectorului agricol, ce va permite reducerea impactului său negativ asupra mediului și va asigurarea securitatea alimentară a Uniunii Europene.
Membrii organismului consultativ al UE solicită Comisiei Europene să propună o nouă directivă europeană privind solurile agricole pentru a stopa declinul biodiversității din sol și pentru a opri eroziunea solului.