EconomieȘtiriStoparea poluării

Parlamentul European votează în favoarea unei reduceri a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 60% până în 2030

Parlamentul European a votat marți pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 60% până în 2030. Pe de altă parte, Comisia Europeană propune o scădere cu 55%, relatează Euractiv.

Parlamentarii UE au votat în favoarea unei propuneri de modificare a obiectivului privind clima. Potrivit numărătorii voturilior, 352 de europarlamentari au votat pentru, 326 împotrivă, iar 18 s-au abținut.

Textul va fi trimis acum Consiliului UE pentru aprobare finală. Liderii europeni doresc să finalizeze negocierile până la sfârșitul anului.

Parlamentul European a luat această decizie marți seară, ca parte a unui vot mai amplu asupra unui proiect de lege europeană privind clima, care urmărește să facă obligatoriu din punct de vedere juridic obiectivul de atingere a neutralității climatice până în 2050.

“Am reusit! 60% a învins!„ a afirmat Jytte Guteland, mebmbră în Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European (S&D), care este, de asemenea, raportor al PE pentru legislația europeană privind clima.

„Amendamentul meu devine acum poziția oficială a Parlamentului”, a declarat Pascal Canfin, un europarlamentar centrist francez care prezidează comisia de mediu a Legislativului UE.

Pe de altă parte, liderii partidelor de dreapta nu au fost însă impresionați, susținând că obiectivul de 60% ar fi prea costisitor pentru industria europeană.

Peter Liese, membru al Partidului Popular European (centru-dreapta), a declarat că obiectivul de 60% este „prea ambițios” și a solicitat statelor membre UE să sprijine, în schimb, propunerea inițială a Comisiei Europene, de reducere cu 55%, spunând că acest obiectiv este atât „ambițios, cât și realist”.

“Regret că majoritatea din Parlamentul European nu a susținut propunerea Comisiei Europene privind legislația climatică, dar a votat pentru o țintă exagerat de ambițioasă de 60%”, a scris Liese pe Twitter.

“Ne vom abține, pentru că ne displace acest 60% și credem că pune în pericol locurile de muncă”, a mai afirmat europarlamentarul.

Comisia Europeană a anunțat în septembrie un obiectiv actualizat pentru 2030, afirmând că o reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră este „realizabilă” și „benefică” pentru economia UE.

Activiștii de mediu au salutat votul ca pe o victorie în lupta împotriva schimbărilor climatice. „Parlamentul European trebuie să fie aplaudat pentru că a adoptat o poziție mult mai progresivă decât propunerea netă de 55% a Comisiei”, a transmis WWF, care a menționat că organizațiile de mediu militează pentru o țintă chiar mai ambițioasă, 65%.

Poziția finală a Parlamentului va fi confirmată într-un vot miercuri seară, cu rezultatele finale anunțate joi dimineață.

Atenția se îndreaptă acum către Consiliul European, care reprezintă cele 27 de state membre ale UE. Majoritatea liderilor se pare că înclină în favoarea reducerii cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030.

Având în vedere faptul că Polonia și alte țări din estul UE sunt încă reticente să susțină obiective climatice mai ridicate, probabil, președinția germană a UE va căuta sprijinul unanim al liderilor UE în timpul unui summit în decembrie, a afirmat Liese.