BiodiversitateEconomieȘtiri

Ministrul Mediului despre implementarea Pactul Ecologic European: ”Trebuie să ne asigurăm că fondurile puse la dispoziție nu sunt irosite”

Pactul Ecologic European este o oportunitate crucială de relansare economică și un adevărat salt în dezvoltarea României, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, care a adăugat că este necesar ca autoritățile să asigure o implementare eficientă a proiectului și să nu permită irosirea fondurilor europene puse la dispoziție, așa cum s-a întâmplat în trecut.

https://www.facebook.com/Costel.Alexe/videos/722396185212340/

„Trebuie să ne asigurăm că aceste investiții vor oferi beneficii pe termen lung și vor contribui la creșterea rezilienței economiei noastre față de șocurile care pot surveni în viitor. Cei de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, evident în numele Guvernului României, ne-am angajat astfel să direcționăm fonduri din planul de investiții al Pactului Ecologic European către investiții și achiziții durabile, care să sprijine tranziția la o economie neutră din punct de vedere climatic”, a declarat Costel Alexe la dezbaterea „Pactul Ecologic European: Implementare și Perspective pentru România”, organizată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Ministrul a vorbit și despre necesitatea ca România să asigure o implementare eficientă a Pactului Ecologic, inclusiv prin crearea unei structuri instituționale.

„Trebuie să ne asigurăm că fondurile necesare puse la dispoziție prin planul de investiții al Pactului Ecologic European nu sunt irosite, așa cum am și reușit de multe ori performanța, în ultimele două exerciții financiare, să avem investiții ineficiente având în vedere obiectivele pe care și le-au asumat autoritățile”, a afirmat Costel Alexe, adăugând că „este obligatoriu și aproape crucial să dezvoltăm o structură instituțională care să asigure implementarea eficientă a Pactului Ecologic European”.

Costel Alexe a menționat și o serie de măsuri verzi incluse în planul național de investiții și relansare economică, prezentat la începutul lunii iunie de Guvernul Ludovic Orban, printre care: înnoirea parcului auto național și derularea de programe pentru electromobilitate, planuri de eficientizare din punct de vedere energetic a locuințelor și clădirilor publice.

În acest sens, ministrul a anunțat lansarea în consultare publică a unui program de eficientizare energetică a clădirilor administrate de Ministerul Educației, în mod special școli, grădinițe sau licee.

Potrivit lui Costel Alexe, 24 de miliarde de euro, din cele 80 de miliarde obținute de România din fonduri europene în cadrul negocierilor din Consiliul European, vor fi „cheltuiți conform criteriilor verzi ale Pactului European”.

Ministrul a mai menționat că pe lângă fondurile din planul de relansare economică în contextul pandemiei, România va putea beneficia și de resurse financiare de la Banca Europeană de Investiții, „viitoarea bancă verde a continentului nostru”.