BiodiversitateEconomieEnergie curatăFinanțareȘtiri

Frans Timmermans: Europa nu este împotriva energiei nucleare

Frans Timmermans (Twitter)

Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil pentru Pactul Ecologic European, a  afirmat că UE nu se opune dezvoltării energiei nucleare în Europa, însă a subliniat că susține investițiile în “hidrogen curat”, considerând că acest combustibil are potențialul de a permite Uniunii Europene să-și îndeplinească obiectivele privind neutralitatea climatică, relatează Euractiv și Journal de l’environnement.

Oficialul european, care a fost audiat pe 17 iunie de membrii Parlamentului francez în legătură cu posibile bariere pe care Executivul european le-ar putea pune dezvoltării energiei nucleare în Europa, a afirmat că nu se opune acestui sector economic.

“Nu am nimic împotriva energiei nucleare”, a declarat comisarul european, adăugând: “dar trebuie să facem un calcul economic. Este într-adevăr rezonabil, dacă prețul energiei regenerabile va continua să scadă, să investim în energie nucleară”.

Europa ar dori în special, a insistat el, să dezvolte investițiile în “hidrogen curat”. Comisia Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, urmează să-și prezinte strategia în acest domeniu pe 8 iulie.

Potrivit lui Frans Timmermans, hidrogenul este singurul vector energetic capabil să decarbonizeze industria oțelului din Europa. În acest sens, oficialul propune să se dezvolte parteneriate cu țările din Africa de Nord. Acesta din urmă ar putea produce hidrogen curat și ieftin, cu ajutorul energiei solare, care ar fi apoi exportat prin conductă în Europa. Acest proiect este deja susținut de Guvernul Germaniei.

Vicepreședintele Comisiei Europene a confirmat că Bruxelles-ul va stabili obiectivele Pactului Ecologic European în septembrie . Probabil va stipula o scădere a emisiilor de gaze de seră  de 55% până în 2030, comparativ cu 1990.

Timmermans a vorbit și despre revizuirea politicii agricole comune (PAC), spunând că UE “nu poate continua cu o PAC precum cea actuală. PAC trebuie să fie în serviciul Pactului ecologic. În caz contrar, riscăm să pierdem un milion de specii”.

În ceea ce privește strategie forestieră a Uniunii Europene, Timmermans a afirmat: “Va fi o strategie bazată pe științe, care va evita defrișarea vechilor păduri, ca în Polonia, și va susține potențialul economic al pădurilor, atât în ​​zonele rurale, cât și în cele urbane”.